Αρχική σελίδα » Aρχείο T.E.G.MA - Παράλληλο Σώμα Κειμένων

Παράλληλο Αγγλικό-Ελληνικό Σώμα Κειμένων T.E.G.MA. - Αρχείο

 

Το Πρόγραμμα Μετα-Φράσεις παραθέτει τα παράλληλα κείμενα που έχουν συλλεγεί για κάποιο διάστημα ετών, για ερευνητικούς μεταφρασεολογικούς σκοπούς, στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το Τ.Ε.G.MA. είναι αγγλικό ακρωνύμιο (Translated English-Greek MAterial, /'tigma/). Στην ελληνική, το ακρωνύμιο παραπέμπει στη λέξη τήγμα (λιωμένο αντικείμενο) υπονοώντας ότι η μετάφραση μπορεί να μοιάζει με διαδικασία τήξης, όπου οι ταυτότητες μπορεί να αναδιαρθρώνονται και τελικά να αλλάζουν.

Το παράλληλο σώμα κειμένων T.E.G.MA. αποτελείται από ζεύγη αγγλόφωνων άρθρων του τύπου με τα αντίστοιχα μεταφρασμένα ελληνικά άρθρα, όπως δημοσιεύτηκαν στις ελληνικές εφημερίδες. Μέρος του T.E.G.MA. χρησιμοποιήθηκε σε συγχρονική έρευνα και, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται χρήσιμο και για διαχρονική έρευνα. Οι λίστες που παρατίθενται παρακάτω ΔΕΝ περιέχουν ΟΛΑ τα άρθρα που εμφανίστηκαν στις ελληνικές εφημερίδες σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά όσες αντιστοιχίες αγγλικών-ελληνικών άρθρων έγινε δυνατόν να εντοπιστούν από τη συντονίστρια και τους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς (ΠΜΣ) φοιτητές στα μαθήματα μετάφρασης του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Το Πρόγραμμα Μετα-Φράσεις παραθέτει τις λίστες αγγλικών-ελληνικών τίτλων των άρθρων του Τ.Ε.G.ΜΑ.(με αναφορά στην πηγή και ημερομηνία δημοσίευσης) και τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους που παραπέμπουν στα αντίστοιχα άρθρα/εφημερίδες. Αν κάποιοι σύνδεσμοι έχουν αλλάξει, η αντιστοιχία αγγλικής-ελληνικής εκδοχής του τίτλου εξακολουθεί να χρησιμεύει για την αναζήτηση του άρθρου με διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει άδεια από τις εφημερίδες για χρήση των κειμένων με τη μεθοδολογία της ηλεκτρονικής επεξεργασίας σωμάτων κειμένων.

Τα παρακάτω αρχεία παραθέτουν, ανά έτος, 547 ζεύγη τίτλων άρθρων των οποίων η ελληνική εκδοχή δημοσιεύτηκε στις παρακάτω εφημερίδες (ο αριθμός στις παρενθέσεις είναι ο αριθμός των ζευγών που έχουν εντοπιστεί και περιέχονται στα αντίστοιχα αρχεία).

2014 Η Αυγή (7), Το Βήμα (19), Έθνος (4), Ελευθεροτυπία (1), Η Καθημερινή (62), LEFTeria news (3)

2013 H Αυγή (10), Έθνος (2), Η Καθημερινή (4), Τα Νέα (1), Πρώτο Θέμα (1), LEFTeria news (2)

2012 Η Αυγή (7), Το Βήμα (8), Τα Νέα (2), in.gr (2).

2011 Η Αυγή (5), Το Βήμα (53), Η Ελευθεροτυπία (42), Τα Νέα (2), Η Καθημερινή (104), Ριζοσπάστης (1), presseurop (6).

2010 Το Βήμα (3), Η Ελευθεροτυπία (2), Τα Νέα (1)

2009 Το Βήμα (12), Η Καθημερινή (19), Τα Νέα (16).

2008 Το Βήμα (2), Η Καθημερινή (10), Τα Νέα (1) 

2007 Το Βήμα (5), Ημερησία (10), Η Καθημερινή (44), Τα Νέα (1), ΕΡΤ (1)

2006  Τα Νέα (15)

2005 Το Βήμα (3), Η Καθημερινή (14), Τα Νέα (16)